7 april 2020 • w3b4

De bal is rond

Sinds de afgelopen weken wordt er op “hoog niveau” gediscussieerd hoe het nu verder moet met alle sportcompetities. Dit is voor sommigen geen makkelijke keuze. Moet het seizoen nu stoppen en is degene die bovenaan staat automatisch (lands)kampioen of is er dit jaar geen kampioen? Of moeten we over een paar maanden alsnog het seizoen afmaken? En trouwens, wie betaalt de (soms vorstelijke) salarissen door, terwijl de inkomsten tot bijna 0 zijn gereduceerd? Het grote dilemma is dat het nog niet veilig is om met meerdere mensen bij elkaar te komen (op het veld en in een stadion), terwijl de kosten gewoon door blijven gaan. Wanneer je hoort hoe ernstig het is wat zieke coronapatiënten ervaren, zou je verwachten dat de beslissing snel gemaakt is. Maar dat dit ook consequenties zal hebben voor de salarissen van sommigen, lijkt mij ook logisch.

Ik moest denken aan de uitdrukking: de bal is rond. Je kan dit op verschillende manieren uitleggen, nl. het kan raar lopen in het leven, maar ook dat een wedstrijd niet altijd door de sterkste wordt gewonnen. Eén ding is zeker, toen de competitie begon had niemand verwacht dat het zo bijzonder zou eindigen.

Het leven lijkt soms ook rond. Wij worden regelmatig verrast door gebeurtenissen, die wij niet van te voren zagen aankomen. Je koopt een mooie auto, maar die blijkt veel technische problemen te geven. Je begint met een nieuwe baan waarvan je niet zeker bent of je wel de juiste keuze hebt gemaakt en het blijkt een prachtbaan te zijn enz. enz.. De bal is rond.

Toch heeft die uitdrukking iets onbevredigends. Het klinkt alsof de afloop altijd onbekend zal zijn; soms zit het mee en soms zit het tegen. Als ik kijk naar mijn leven, dan ben ik blij verrast hoe geweldig God mij gezegend heeft. Is het zo gelopen als ik had gewild? Nee. Is het altijd makkelijk geweest? Nee. Maar ik durf te zeggen dat alle dagen dat ik Christen ben, veruit het overgrote deel van mijn leven mooie dagen zijn geweest. Niet omdat ik alles zag gebeuren wat ik wilde dat zou gebeuren, ik ben vaak genoeg onaangenaam verrast en teleurgesteld geweest. Stormen kwamen en beukte op mijn leven in en  waterstromen leken alles weg te spoelen. Maar ik hield stand omdat mijn leven stevig gebouwd was op hetgeen Jezus zei in de Bijbel. Ik moest denken aan een oud lied van Larry Norman. Hij schreef in 1976: He’s the rock that doesn’t roll. Hieronder een stukje tekst van het lied.

I was all alone, like a rolling stone
I was going nowhere fast
I was on the road so far from home
When the future touched my past,
Now I feel so blessed, cause he gave me rest
And I finally feel like I passed the test
I wanna be like him, yes that’s my goal
Like a rock that doesn’t roll


He’s the rock that doesn’t roll
He’s the rock that doesn’t roll
Well He’s good for the body and great for the soul
He’s the rock that doesn’t roll

Ons leven kan lijken op een rollende steen (of bal) die alle kanten opgaat. Maar wanneer wij ons leven aan Jezus toevertrouwen, zullen we ervaren dat Jezus de Rots is Die niet rolt. God weet wat Hij doet, Hij heeft alles onder controle en Hij is de Enige die verdriet, ellende, verkeerde keuzes enz. ten goede kan keren. Romeinen 8:28 Wij weten nu, dat [God] alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn. De bal is misschien rond, maar Jezus is de Rots Die niet rolt. Door je leven op Hem te bouwen, geeft je zekerheid; de zekerheid dat Hij alles ten goede zal keren voor Zijn kinderen. Stel vandaag nog je vertrouwen op Hem en je zal nooit bedrogen uitkomen.

Pastor Etienne de Sain

zwolle web design